Moral çöküklüğü içinde bulunan ve terk edilmiş olduğu gibi yanlış bir kanıya kapılan hasta hastanede tedavi edilmek ister ama her hastalık bir hastane tedavisini gerektirmez.
Günümüzde hastanelerin yetersiz oluşu nedeniyle ameliyat ya da özel bakımı gerektiren ve hastane tedavisini zorunlu kılan vakalar dışında, bir hastanın bakımı evde yapılabilir.
Hastane kavramının yerleşmesinden ve hastanelerin kurulmasından çok önce hastalar kendi evlerinde tedavi edilirdi. Eski dönemlerde hastane, yalnız askeri örgütlere ve kuruluşlara özgüydü. Ancak orta çağların başlarında hastane kavramı yerleşti ve hastaneler yaygınlaşıp çoğalmaya başladı.
Eğer evde hastaya bakabilecek bireyler varsa, hastalığın niteliği veya ağırlığı bir hastane tedavisini gerektirmiyorsa, hastanın evde tedavi edilip bakılmaması için ortada hiçbir neden yoktur.
Hatta gerekli araç ve gereç sağlanabildiği takdirde sağlıklı bir kadın rahatlıkla evinde doğum bile yapabilir. Aynı sözleri ölüm yatağında olan bir hasta için de söyleyebiliriz çünkü ölüm halinde olan bir hasta son soluğunu sevdiği kişilerin arasında vermek ister.
Hasta Ve Aile
Hasta, yardıma gereksinim duyan bir kişidir. Bu nedenle, hastaya bakacak olan aile bireyinin ya da bireylerinin belirli konularda bilgili olması gereklidir. Üstelik hastayı tedavisine alan doktor da hastasının iyi gerektiği gibi bakılmasını ve bir doktor olarak, isteklerinin eksiksiz ve kusursuz yerine getirilmesini ister.
İşte bu nedenlerle, doktorun isteklerinin aile bireyleri tarafından normalin üstünde bir anlayış ve özenle yerine getirilmesi gerekir. Hasta, nasıl evini ve ailesini bırakıp bir hastaneye gitmek istemezse aile bireyleri de hastasını hastaneye yatırmak istemez çünkü bu her iki taraf için de gerçekten üzücü olur.
Hastanelerde her hasta için ayrı özel bir bakıcı bulunamayacağından kurtulması olanaksız bir hasta en güç dönemlerini aile ortamında çok daha kolay geçirir. Ancak hastanın evde bakılması olanak dışıysa, bir hastaneye yatırılması salık verilir.
Hasta bakımı üzerindeki bilgileri yetersiz bile olsa aile bireyleri hastanın asıl bakıcıları niteliğindedir. Duygusal yetenekleri nedeniyle kadınlar, bir hastanın bakımına erkeklerden çok daha yatkındırlar. Özellikle bir anne dayanıklılığı titizliği ve karşısındakine vereceği güven nedeniyle aile bireyleri arasında hastanın bakımını yüklenecek en uygun kişidir. Tabii aile bireyleri de hasta bakıcılığı niteliğine bürünen anneye yardımcı olacaklardır.
Bir hasta bakımı için biraz pratik bilgi sahibi olmak ve alınacak gerekli önlemleri bilmek yeterlidir. |