Görevi;
Üst düzey yöneticinin, makam aracında şoförlüğünü yaparak güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayarak, seyahatlerde ve toplantılarda kendisine bağlı yardımcı olarak hizmet sunmaktır.
İyi bir makam şoförü nasıl olmalı?
Her şeyden önce güvenli sürücülük ve özel sürücülük eğitimini (taktik sürücülük, skidcar-kayma kontrolü ve ilkyardım eğitimi dahil) almış olmalı.
Makam şoförü fiziksel olarak çok iyi durumda, zeki, hızlı düşünüp, çabuk karar verebilen bir kişi olmalı. Protokol kurallarını çok iyi bilmeli, rahat olmalıdır. Araba onun sanki eli ayagı gibi bir parçası olmalı oyle davranmalı, öyle kullanmalı ve bunu yandakine hissettirmelidir.
Beklenmedik anlardaki refleksi tepkileri, gerektiği yerde hız yapması freni ne kadar ve nasıl kullandığı arabanın yoldaki genel seyir hali, şoförun arabanın ebatlarını kendi vucudu gibi bilmesi, ona gore kullanması ve bunu yanındakine hissettirmesi,yanındakiyle konusurken aynı zamanda aynaları kullanmayı unutmaması, ihmal etmemesi gerekir.
Yani kısaca makam şoförü sabırlı-bilinçli-dikkatli ve kurallara istisnasız uyan kişi olmalıdır.
Makam şoförü soğukkanlı olmalı;
Güvenlik beyninde başlamalı, bilgisiyle pekişmeli gerektiğinde yol, hava şartları ve çeşitli güvenlik senaryolarına göre beceriyle uygulayabilmeli.
İnisiyatif kullanabilmeli, güvenli sürücülük ve genel güvenlik konularında, değişkenlere göre antrenmanlı olmalı ve acil bir durumda soğukkanlılıkla hareket edebilmeli, panik yapmamalı.
En az bir F1 pilotu kadar kullanılan aracın sürüş dinamiğini, doğru fren tekniklerini, ağırlık transferini ve viraj tekniklerini çok iyi bilmeli.
Hassas konumdaki kişilerin koruma ve sürücülerine ihtiyaca göre 5 veya 7 günlük ileri sürücülük teknikleri taktik sürücülük (antiterör) eğitimi verilmeli.
Halka her konuda örnek olması gereken devlet büyüklerimizin emniyet kemeri takma alışkanlıkları maalesef yok. Çağdaş ülkelerdeki tüm sürücü ve yolcular gibi, koruyan ve korunanların da emniyet kemerlerini takmaları en öncelikli güvenlik önlemidir. |