Mart ayı, bahçenizi ve balkonunuzu düzenlemeye başlamak ve konumuna göre en elverişli bitkileri seçmek için uygun bir aydır.
Evinizde camlı bölmelerde veya üstü kapalı sandıklarda bitki yetiştiriliyorsa, tehlikeli olabilecek oranda nem birikmesini önlemek ve bitkilerin solumalarını sağlamak için cam ve kapakları sık sık açılmalıdır.
Bu işlem gündüzleri yapılmalıdır. Cam ile kapakların açılmaları bir saatten çok sürmemelidir. Güller Ocak ya da Şubat ayında budanmamışsa budama bu ay da yapılmalıdır.
Çiçek vermeyi kesen ağaççıklar ve yeniden çiçek veren gül fidanları budanmalıdır. Ayın sonuna doğru lüksürlerin ilk budamaları yapılmalıdır. Yeniden düzenlenecek da alanlar da bellenmelidir.
Camlı bölmelerde yıllık otsu bitkiler ekilir; floks, mavi su keneviri, petunya, hint gülü, menekşe, zinya, aslanağzı vb.
Özel bir ekme bölümü yoksa bu işlem Nisan ayında yapılmalıdır. Çim alanlarda kış gübrelemesi önceki aylarda yapılmadıysa bu ay yapılmalıdır.
Kış aylarında bitkileri korumak için toprağa serilen saman, turba, bitki yaprağı ve benzerlerinden oluşan örtüler son kez yenilenmelidir.
Sonbaharda ya da kış boyunca tohum olarak ekilen bitkilerin yerlerine dikilmesine de Mart ayında başlanır.
Tırmanıcı bitkilerin sarıldıkları yerlerdeki bağlar, bağlantı yerleri elden geçirilir.
Ayın sonuna doğru sardunyaların ve öbür çok yıllık bitkilerin saksıları bol gübreli yeni çürük toprağı kullanılarak değiştirilir.
Bitkiler don olayından zarar görmüşlerse yenilenirler. Mor Salkım bitkisi budanır.
Mart ayında fazla nemini kaybetmeye başlayan toprağın tava gelmesi ile üzerinde her türlü derin işleme veya çapa işlemi yapılabilir.
Bitkilerin yıllık gübre ihtiyacının ilk yarısı bu dönemden itibaren Nisan sonuna kadar verilmelidir.
Kullanılacak organik gübrenin yanında metrekareye 30 gr. gelecek şekilde yapay kompoze gübrenin toprağa saçılıp hafif bir çapa ile toprakla karışmasını sağlamak ve sulamak, verilecek organik gübrenin besince takviye edilmesi açısından faydalı olacaktır. |