Çocuğunuzun sağlığı ve güvenliği sizin için o kadar önemlidir ki, zaman zaman paranoyak kurgularla yaşamaya başlarsınız. Bu öğün az yedi, acaba yeterli beslenmiyor mu?, sütü az içiyor kemikleri zayıf kalır mı?, sırtı terledi acaba hastalanır mı?, başını koltuğun kenarına çarparsa beyin sarsıntısı yaşar mı?... Sorular uzar gider.
Siz bu soruların yanıtlarını bulmaya çalışırken çocuğunuza daha çok odaklanır ve sanki hiç kimse sizin gibi bakamayacakmış hissine kapılırsınız. Ama zaman, işe dönmeniz gerektiğini hatırlattığında 'benim kadar kimse bakamasa da' cümlesiyle başlayan bakıcı arayışına gireceksiniz demektir.
Bazı anne babalar, bu soruna babaanneler, anneanneler ya da teyzeler gibi en yakın tanıdıklarıyla çözebiliyorlar. Ama böyle bir seçenek yoksa iş profesyonel bir bakıcı bulmaya kalıyor.
İyi bir bakıcı;
'İyi bir çocuk bakıcısının özellikleri neler olmalıdır?’ sorusuyla yola çıktığınızda, size onlarca nitelik bulunması gerektiğini söyleyebilirler.
Bakıcının öncelikle çocukla ilgili mutlaka bilgi sahibi olması gereken alanlar;
1-Çocuk gelişimi hakkında bilgi sahibi olmalı,
2-Çocuk psikolojisinden anlamalı,
3-Çocuk sağlığı ve hastalıklarını tanımalı...
İyi bir bakıcıda;
-dinleme yeteneği,
-ekip halinde çalışabilme yeteneği,
-hijyen bilgisi,
-ikna becerisi,
-iletişim yeteneği,
-ilk yardım bilgisi,
-karar verme yeteneği,
-öğretme yeteneği,
-yaratıcılık,
-el becerisi gibi birçok özelliğin bulunması gerekiyor.
Hatta kendi mesleğine ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olup olmaması da önemli.
Nasıl bir bakıcı istediğinizden emin olun;
Öncelikle nasıl bir bakıcı istediğinize karar verin. Bakıcıda olmazsa olmazlar listesi çıkarın ve önceliklerinizi belirleyin.
Bazı anneler bakıcılardan yalnızca bebeklerine bakmalarını değil, ev işlerine yardım etmelerini de istiyorlar. Bunu kabul eden bakıcının evi temiz tutmaya çalışırken bebeğe de iyi bakacağını düşünmeniz gerçekçi değil. Onun için ev işleri konusundaki sorumluluklarının neler olacağını düşünerek anlatın.
Örneğin tüm bulaşıklar mı yoksa yalnızca bebeğin bulaşıklarını mı yıkaması gerektiğini kendisine net bir şekilde anlatın. Eğer bakıcı evi pırıl pırıl tutar, yemeği yapar, bebeğe de bakarım derse, bu harika masala inanmamanızı tavsiye ederiz
Yabancı bakıcı riski;
Son yıllarda yabancı bakıcı sayısı giderek artıyor. Genellikle yatılı kalmaya eğilimli bu bakıcılar, gerektiğinde 24 saat bebeğe bakabilecek olması nedeniyle anneler tarafından da tercih ediliyor. Yani bir taşla iki kuş vurulabiliyor!
Ancak yabancı bakıcılar konusunda aşırı hassas olmanızda yarar var. Öncelikle güvenilir olup olmadığının sorgulanması gerekiyor. Tabii bebek bakma konusundaki bilgi ve tecrübeleri de... Ayrıca gerek bedensel gerekse ruh sağlığından da emin olmalısınız.
Eğer güvenilir bir firma aracılığıyla bakıcı bulduysanız, içiniz biraz daha rahat edebilir. Ancak kişisel olarak karar vereceğim derseniz, işiniz biraz daha şansa kalmış olabilir...
Yabancı bakıcılarda başka bir sorun da. Türkçe’ ye yeterince vakıf olmaması nedeniyle bebeğin dil gelişimini olumsuz etkilemesi.
Bakıcının güvenilirliği;
Bakıcıda aranacak olan ilk unsurlardan biri güvenilir olması. Elbette büyük kentlerde bakıcı adayınızı eşe dosta sorarak araştırmanız mümkün değil. Bu nedenle bakıcı adayından mutlaka adli sicil kaydı isteyin.
Eğer bakıcı firmaları aracılığıyla görüştüğünüz bir adaysa, firmadan yeterli soruşturmayı yapıp yapmadıkları konusunda bilgi alın. Adres ve iletişim bilgilerinin doğruluğundan emin ölün.
Bakıcının bakım bilgisi;
Çocuk Bakıcısının mutlaka çocuk sağlığı ve bakımı konusunda bilgili olması şart. Ama içiniz rahat olsun. Bakıcılık genellikle annelerin tercih ettiği bir alan. Bu nedenle kendi bebeklerini yetiştirirken edindikleri deneyimler olabilir. Eğer bu deneyimlerinin yanı sıra bir de çocuk sağlığı ve bakımı kursu almışlarsa içiniz daha da çok rahat edecektir.
Görüşmeniz sırasında kursu başarıyla bitirdiğine dair sertifika alıp almadığını sorun. Tabii bu yanıtla da yetinmeniz gerekmez. Bakıcı adayının bilgilerini sınamaktan çekinmeyin. Yanıtlarındaki ayrıntılara, satır aralarına dikkat edin.
Doğru sorular;
Bakıcı adaylarıyla yaptığınız görüşmelerde, ilk dikkat etmeniz gereken size verdiği elektrik olmalı. Ne kadar iyi bir bakıcı olursa olsun, aranızda sıcak bir ilişki kurulmaması, ilerde bazı sorunlara yol açabilir.
Görüşmeniz sırasında 'niçin bebek bakıcılığı yapmak istediği', tecrübesi' gibi klasik sorular sormanın dışında mümkünse sohbet başlatın ve başka ilişkilerde kızdığı ya da hayal kırıklığına uğradığı zaman tepkilerinin ne olduğunu öğrenmeye çalışın. Çünkü bu ilerde aranızda çıkabilecek sorunların nasıl çözülebileceğinin ipuçlarını verir.
Bu görüşmede mümkün olduğu kadar aynı soruları farklı zamanlarda, farklı şekillerde sorun. Böylece şekli farklı olsa da aynı soruya verdiği yanıtların çelişki olup olmadığına dikkat etmiş olursunuz.
Bakıcının evi;
Görüşmeden olumlu izlenim edindiğiniz bakıcı adayı konusunda son kararınızı vermeden önce mümkünse evini habersiz şekilde ziyaret edin ya da evini ziyaret etmek istediğinizi belirterek kendisinden randevu alın. Evdeki temizliği, düzeni, yaşadığı kişiler bebeğinizin güvenliğini sağlama açısından size ipucu verecektir.
Bakıcının yaşı;
Bakıcının yaşının önemi var. Malum bebekler özellikle 6. ayından itibaren hareketlenirler. Bu sürecinin başlaması, bakan kişinin bebeğin ardından koşarken daha çok yorulması demektir.
Eğer bakıcınız yaşlı biriyse istese bile gerekli enerjiyi bulamaz. Bu nedenle bakıcınızın dinamik olabilecek bir yaşta olması gerekir.
Bakıcının diksiyonu;
Bebeğinizin ilk 3 yılı, konuşma gelişiminin oluşması açısından çok önemli bir zaman dilimidir. Eğer bakıcınız İstanbul Türkçesine hakim değilse bebeğinizin bozuk bir şiveyle konuşmaya başlaması işten bile değildir.
Malum, bebekler neredeyse anne babalarından daha uzun süre bakıcıyla kalırlar ve onlardan çok etkilenirler, işte bu yüzden bakıcının düzgün bir Türkçe konuşması önemlidir.
|