Bebek Bakımının Paylaşımı
Sosyal, kültürel ve ekonomik şartları ile birlikte aile içi sorumlulukları da paylaşma zorunluluğu oluşur. Hatta bazen eski sistemlerde annenin kariyerini durdurup çocuğuna baktığını görürken, bugün bunun tam tersiyle de karşılaşmaktayız.
Çocuk bakmak ve yetiştirmek sadece annenin değil, sistemin sorumluluğu olarak görülmektedir. Oysa hamilelik döneminden itibaren tüm bilgilenme ve egzersiz çalışmalarına artık babalar da ilgi göstermektedir.
Baba olmak, doğum sonrası da taşınan bir süreç olmaktan çıkmaktadır. Baba, sadece anneyi rahatlatan kişi değil, bebeğin her türlü gelişiminde aktif olarak yer alan kişidir. Baba bu sürecin içinde, gönüllü olarak, aktif bir şekilde yer almaktadır.
Babayla duygusal etkileşim;
Sonuçta geçirilen zaman bebeğin bakımına katkı göstermek değil, ilişkinin önemli bir parçası olmak için uğraşmak anlamını taşımaktadır.
Alt değiştirmek, beslenmesine, uykuya geçişine yardım etmek, babayı anne kadar önemli bir duygusal etkileşim aracı kılmaktadır.
Bütün bu işlemler sürerken bebekle konuşmak, göz teması kurmak, dokunmak aradaki bağı güçlendirecektir. Geleneksel yapımız içerisinde yer alan rollerin değişiminden kuşkusuz ki çocuklar yüksek fayda görecektir.
Anne ve babanın bebeğin ilk günlerinden itibaren ortak paylaşım içerisinde olması, aynı zamanda ailelerin fonksiyonlarının güçlenmesine de yardım edecektir.
Geçmiş dönemlerde bebeğin bakımı babalara pek verilmezken, ilişki kurmak için de cinsiyet özelliklerine de bakılırdı. Kız çocuğun anneye yakın olması, onunla ilgili kararlarda babanın pek önemli bir yer tutmadığı düşünülürdü. Kızına elbise almak için istekli babalara daha az rastlanırdı. Bu işlerin anneye ait olduğu düşünülürdü.
Anne ve baba bebeğe eşit mesafede durmalı
Yine bebeklerin bakımına katkısı yoğun olan babaların artık onları daha iyi tanıdıkları, cinsiyetlerine ait bilgileri daha kolay edindiklerini görmekteyiz.
Bütün bu süreçler içerisinde anne ve babanın bebeğe eşit mesafede duruyor olması duygusunu hissettirmeleri en önemli kazanım olduğunu bilmeliyiz.
Anne ve babasına eşit düzeyde güvenen, karşılıklı duygu ve düşüncelerini paylaşabilen birbirleriyle ilgili bilgileri olan aile bireylerinin ilişkilerinin daha güçlü olacağı kesindir.
Tüm paylaşımlar, rol modelleri olarak anne ve babanın örnek alınmasına yardımcı olacaktır. Basit ve günlük ihtiyaçlar gibi görülen bu süreçler, duyguların anlaşılmasına ve ifade edilmesine de yardımcı olacaktır. |