Çocuk bakımı, çalışan bir ebeveyn tarafından bir çocuğun bakımı için kullanılan ve kendi kendine bakımı da içeren bir düzenlemedir.
Çocuk bakımı, bir çocuğun gelişimi için doğrudan girdiler sağlar. Ebeveynler tarafından belirlenen çocuk bakımı tercihini etkileyen birçok faktör vardır.
Genel olarak, çocuk bakım tercihini etkileyen etmenleri, çocuk bakımı düzenlemesi ile ilgili özellikler ve hane halkı ile ilgili özellikler olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür.
Çocuk bakım düzenlemesi ile ilgili olarak çocuk bakımı tercihini belirleyen en önemli iki faktör fiyat ve kalitedir.
Çocuk Bakımında Fiyat Tercihi
Çocuk bakım düzenlemesinin maliyeti, çocuk bakımı tercihini belirleyen en önemli etmendir. Bugüne kadar bu konuyla ilgili yapılan çoğu araştırmada çocuk bakım tercihinin çocuk bakım fiyatına olan duyarlılığı belirlenmeye çalışılmıştır ve çocuk bakım maliyetinin çocuk bakım tercihinde negatif bir etkisi olduğu bulunmuştur.
Çocuk Bakımında Kalite Tercihi
Çocuğun sosyal, bedensel, psikolojik ve eğitim ile ilgili gelişimi kısmen de olsa çocuk bakım deneyimlerine dayanır.
Günlük bakım kalitesi ve çocuk gelişimi üzerine yapılan araştırmalar günlük bakım merkezlerinin hem ailenin verdiği hem de evde eğitim programı sağlayan bakımdan daha uygun olduğunu ortaya koymuştur.
Çocuk bakım tercihi modelinde, ebeveynlerin belirli bir bütçe kısıtı altında, en yüksek kaliteyi sağlayan düzenlemeyi araştıracağı varsayılır.
Çocuk Bakımında Ev Halkı
Çocuk bakım tercihini belirleyen hane halkı ile ilgili özellikler; hane halkı yapısı, hane halkı kaynakları ve zevk ve tercihler olarak toplanabilir.
Çocuk bakım tercihini etkileyen ve araştırmacılar tarafından da ölçülen hane halkı yapısı özellikleri; ailenin tek ebeveynli bir aile olup olmaması, çocuk sayısı, belli bir yaşın altındaki çocuk sayısı, çocuğun yaşı, ebeveynlerin eğitim durumu, ailede büyükanne ve büyükbaba gibi çocuğa bakabilecek başka bir yetişkinin olması, akrabaların uzaklığı şeklinde sıralanabilir.
Bu özelliklerin bazıları, özellikle de eğitim seviyesi, araştırmacılar tarafından hane halkının tercihleri için vekil olarak kullanılmıştır. Kavramsal belirsizliğe rağmen, annenin eğitim seviyesi bakım tercihinde pozitif bir etki oluşturmaktadır.
Çocuk bakımına ilişkin kararın genelde anne tarafından verilmesi olasıdır. Annenin kendi çalışma saati üzerindeki kontrolü daha büyük olduğundan çocuk bakım kararını verirken kendi kazancını diğer aile gelirinden farklı bir şekilde değerlendirebilir. Dolayısıyla, çocuk bakım tercihi analizinde, annenin kazancı ile diğer hane halkı gelirini ayırmak faydalıdır.
Her çocuk bakım servisi için fiyatın sabit tutulduğu varsayılırsa, annenin ve diğer hane halkı kazancının, ücretli bakımın genelde ücretli olmayan bakımdan daha kaliteli olmasından dolayı, ücretli bakım ile pozitif ilişkisi olduğu varsayımı yapılabilir. |