0(212)291 53 56
             
Hizmetlerimiz
E-Bülten
İsim
E-Mail
 
Yaşlı Bakıcısı
Diğer Sitelerimiz

Dadı Seçerken Dikkat

Dadı Adayı Sinirli Olmamalı


Dadı ya da bakıcı sinirli olmayacak! Kolay sinirlenen ve çok mutsuz görünen biri seçilmemeli. Evini ve eğer varsa çocuklarını bırakmanın travması nedeniyle depresyonda olmamalı. Suskun, enerjisi düşük bir bakıcı çocuğun gelişimine uygun bakımı sağlayamaz.


Dadı ya da bakıcının görev tanımı ve sınırlarının çok iyi çizilmiş olması lazım. Çünkü evin her şeyini yaptırıp bir de çocuğa baktırmak doğru olmaz. Görev ve sorumluluk alanı iyi belirlenmeli.

Dadı ya da Bakıcı Yaşa Göre Seçilmeli

Dadı veya bakıcı bebeğin ya da çocuğun yaşına göre seçilmeli. Her şeyden önce kaç yaşındaki çocuğu dadıya bıraktığınız büyük önem taşıyor. Profesyonellik ve beceri derecesini buna göre ayarlamak gerekir.

Eğer bebek 0-6 ay arasındaysa; bebek gelişimini çok iyi bilen, önceden bebek bakmış, deneyimli, bebeğin hastalık sinyallerini algılayacak bilgiye sahip deneyimli bir bakıcı seçilmelidir. Tercihen kendi çocuğu da olmalı.

Bakıcı ya da Dadı Görevlerini Bilmeli

Referans gösterilen kişileri arayın. Dadı seçilirken daha önce çalıştığı yerlerle diyalog kurmak çok önemlidir.

Dadının eski çalıştığı yerleri aramaktan çekinmeyin. Tanıdıklarınızın referansı ile gelenlerden genelde iyi sonuç alınıyor.

Dadı işe başlarken görevlerinin çok iyi belirlenmesi lazım. Bebeğin gelişimine uygun neler yaptırılacağı söylenmeli, beslenme saatleri ve beslenme şekli çok iyi öğretilmeli.

Dadı veya Bakıcıyı Kamera İle Denetim

Tartışılmakta olmasına rağmen video ya da ses kaydı kullanılabilir. En değerli varlığınızı tanımadığınız birine bırakırken; büyük bir sorumluğu başkasına devrediyorsunuz.

Bebeğinizin bakımının sizin denetiminizde olduğunun bilinmesi gerekir. Dadının bunu yaptığınızdan haberi olabilir de, olmayabilir de.

Bakıcı ya da Dadı Adayında Güvenliğe Dikkat!

Çocuklar bir yaşından sonra hareketlenmeye ve çok meraklanmaya başladıklarından; bu dönemde kazalara karşı da korunmaları büyük önem taşır. Bu yaş grubunda çok yaşlı bir bakıcının seçilmemesinde fayda var.

Dadıya güvenlik önlemleri açısından tüm bilgileri vermek gerekir. Bakıcı temizlik kovasını dolu olarak ortada bırakmamalıdır. Bu dönemde çocuklar suyla oynamaya bayıldığı için kafalarını içine sokup, boğulma ihtimali hatırlatılmalıdır.

Güvenlik önlemleri evin dışında da devam etmelidir. Eğer çocuk bakıcıyla dışarı yollanıyorsa, oyun parkında çok dikkatli olunmalı, çocuk bir an olsun bile yalnız bırakılmamalıdır.

Kötü Dadı ya da Bakıcıyı Ele Veren İpuçları

- Bakıcı bebekle oynuyor mu?
- Göz göze geliyorlar mı?
- Bakıcı dokunduğu zaman çocukta aşırı tepki oluyor mu?
- Aylar geçmesine rağmen anne-babasından ayrılmıyor mu?

Sorunlu Dadı, Bakıcı Çocuk İlişkisinin Belirtileri

Vücuttaki şüpheli izler;

Bazen darbe izleri gözle görülemez. Mesela; sarsılmanın etkisiyle göz arkası retina yırtıkları oluşabilir. Beyin içi kanamalar, beyin çevresi damarlarında yırtıklar yaşanabilir.

Sık sık kolu çıkan çocuklar, çekiştirilme sonucunda bu durumla karşı karşıya kalır. Bu soruna 'bakıcı çıkığı' denir. Boynunda ip tarzında ya da beklenmedik morluklar varsa dikkat edilmeli. Sigara yanıkları, ütü izleri olabilir.

İletişime Kapanma;

Konuşulmamış bir çocuk; sosyal gelişim ve iletişim açılarından geri kalmaya başlar. Dil gelişiminin başladığı dördüncü ayından itibaren onunla konuşmak gerekir.

Dokuzuncu aydan itibaren kitaplardan, dergilerden resimler gösterilip; iletişim sağlanmalıdır. Çocuk konuşmaya başladıktan sonra bakıcıyla ilgili verdiği ipuçları da göz ardı edilmemelidir.

Kısıtlama;

Çocuk sadece fiziksel değil, sözel travmalara da maruz kalabiliyor. Bakıcının rahat etmesi için sürekli televizyon önünde bırakılabilir.

Bu duruma maruz kalan bir çocuk, zaten meyilliyse otistik bile olabilir. Aileler çocuğun iletişim sinyallerini dikkatle takip etmelidir.

Sözlere Dikkat;

0-3 yaş arasında çocuklara hiç televizyon izletmemeli. Hele saatlerce asla! 3-5 yaş arası çocuklar ise sözlerle korkutulmamalı.

Eğer yaramazlık yaparlarsa cadıların geleceği, doktorun iğne yapacağı gibi sözler; korkuların yerleşmesine neden olur. İzledikleri filmler de çok önemlidir.

Pozitif Yüreklendirme;

3-5 yaş arası için 'pozitif yüreklendirme' dediğimiz davranış şekli geçerlidir. Örneğin çocuğun zorla tuvalete oturtulup; 'oturmazsa poposunu böceklerin yiyeceğinin' söylenmesi son derece yanlıştır.

Dadı ya da Bakıcının Sağlık Durumu

Eğer seçtiğiniz dadının hareket kısıtlılığı varsa; aşırı şişmansa ve eklemlerinde sorun varsa, dokuz aylığın üzerindeki çocuğa bakamaz.

Bakıcının sağlık durumu iyi olmalıdır. Gerekli testlerinin yapılmış olması önemlidir. AIDS, hepatit B ve C taşıyor mu, tüberküloz hastası mı; mutlaka bakılmalıdır.

Başka hastalıkları varsa da araştırılmalıdır. Evde bayılma riskine karşı kalbinde ritim bozukluğu olup olmadığına bakılmalıdır.

Kan şekeri düşüklüğü sorunu varsa; sık yemek yemesi önerilir. Tiroidi fazla çalışıyorsa aşırı sinirli, az çalışıyorsa hareketsiz olabilir.

Dadı Seçerken Dadı Dadı Adayı Bakıcı Bakıcı Adayı Bakıcının Görev Tanımı Dadı Ya Da Bakıcı Dadı Görevleri Bebeğinizin Bakımı Bir Bakıcı Kötü Dadı Sorunlu Dadı Bakıcı Çocuk İlişkisi Bakıcının Sağlık Durumu
Özel Şoför
Dadı
Bebek Bakımı
Bahçıvan
Ziyaretçiler
Tekil :
Çoğul :
 
 
Damla Bilişim

Valid XHTML 1.0 Transitional

Evpersoneli.net Damla İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Temizlik Gıda Bilişim Sanayii Tic.Ltd. Şti. ne bağlı bir sitedir.
Damla İnsan Kaynakları Ltd. Şti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, 22/12/2005 tarihli 100 sayılı izin belgesiyle faaliyet göstermektedir.