Bahçıvan
Bahçe ve parklardaki bitkileri büyüten ve bitkilerin gelişimiyle ilgilenen kişidir. Kendi evinde bahçesindeki küçük bir Sebze bahçesi bulunan kişinin de, büyük bir çiftlikte çalışan bir kişininde, şehirde bir parkdaki bitkilerle ilgilenen kişinin de yaptığı iş bahçıvanlık olarak kabul edilmektedir.
Bahçe tasarımcısı ise yalnızca bahçelerdeki bitkilerle ilgilenmezler, ayrıca bahçenin görünümünü de bahçede hangi bitkilerin nerede bulunması gerektiğine karar verirler.
Bahçe Ve Bitki Bakımı
Bahçıvanlar, bahçe ve bitkilerin bakımı ile ilgili olarak, biçme, düzeltme, ağaç ve çalı bakımı, budama, çiçek dikimi ve bakımı, gübreleme, zararlı ot temizliği ve haşere kontrolü gibi hizmetlerin yanı sıra saha ve fizibilite analizi, kaynak ve çevresel etki etüdü ile su yönetimi uygulamalarını içeren peyzaj hizmetleri de vermektedirler.
Bu hizmetler, çim alan ve ağaç/çalılık alan hizmetleri olarak iki farklı boyutta incelenmektedir.
Çim alan bakımı;
Bu amaçla yapılan hizmetlerde öncelikle çimin, türü, rengi ve toprak cinsinin saptanması gerekmektedir. Bilindiği gibi, çimin sıcak iklim ya da soğuk iklimde ekiliyor olması ve çimin bu koşullara uygun türde seçimi bu alanların uzun ömürlü olması açıcından oldukça önemlidir.
Ayrıca çim alanın kullanım amacı da çim türü belirleme de önemlidir. Bu amaçla, bahçe çimi, kaba çim ve spor çimi gibi çim türleri kullanılabilir. Çimlenecek alanda hedeflenen çim yoğunluğunun ya da çim miktarının bilinmesi de alan düzenlemesinde dikkat edilecek hususlar arasında yer alır.
Yoğun çim alanı daha yeşil bir görüntü yanında, yabani ot gelişimini de engelleyen bir yapıya sahiptir. Çim renginin açık ya da koyu olması, çimin beslenme ve büyüme seyriyle yakından ilgilidir.
Büyümeye ve besin kullanmaya başlayan çimin rengi açık hale gelir. Beslenmesi tükenen çim sararır ve kurur. Ayrıca, toprak üst yüzey kalınlığının da çim beslenmesin de önemli olduğu dikkate alınmalı, yüzey kalınlığının 1,5 cm. geçmemesine özen gösterilmelidir. Çim alan bakımı kapsamında yürütülen işler şöyle sıralanabilir.
-Yabani ot ve böcek kontrolü,
-Hastalık kontrolü,
-Doğal gübreleme,
-Toprak havalandırma,
-Tohum ekimi,
-Yenileme,
-Çim biçme,
-Sulama,
-Temizleme. |