Bahçe Bakım Hizmeti
Bahçıvanlar, bahçe ve bitkilerin bakımı ile ilgili olarak, biçme, düzeltme, ağaç ve çalı bakımı, budama, çiçek dikimi ve bakımı, gübreleme, zararlı ot temizliği ve haşere kontrolü gibi hizmetlerin yanı sıra; saha ve fizibilite analizi, kaynak ve çevresel etki etüdü ile su yönetimi uygulamalarını içeren peyzaj hizmetleri de vermektedirler.
Bahçe bakım hizmetleri, çim alan ve ağaç/çalılık alan hizmetleri olmak üzere iki farklı boyutta yürütülmektedir.
Çim Alan Bakımı
Bu amaçla yapılan hizmetlerde öncelikle çimin türü, rengi ve toprak cinsinin saptanması gerekmektedir. Bilindiği gibi, çimin sıcak iklim ya da soğuk iklimde ekiliyor olması ve çimin bu koşullara uygun türde seçimi bu alanların uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir.
Ayrıca, çim alanın kullanım amacı da çim türü belirleme de önemlidir. Bu amaçla, bahçe çimi (konut ve ticari işletme bahçelerinde), kaba çim (yol kenarları, parklar, kamplar) ve spor çimi (futbol, golf sahaları) gibi çim türleri kullanılabilir.
Çimlenecek alanda hedeflenen çim yoğunluğunun ya da çim miktarının bilinmesi de alan düzenlenmesinde dikkat edilecek konular arasında yer alır. Yoğun çim alanı daha yeşil bir görüntü yanında, yabani ot gelişimini de engelleyen bir yapıya sahiptir.
Çim renginin açık ya da koyu olması, çimin beslenme ve büyüme seyriyle yakından ilgilidir. Büyümeye ve besin kullanmaya başlayan çimin rengi açık hale gelir. Beslenmesi tükenen çim sararır ve kurur.
Ayrıca, toprak üst yüzey kalınlığının da çim beslenmesinde önemli olduğu dikkate alınmalı, yüzey kalınlığının 1,5 cm. geçmemesine özen gösterilmelidir.
Çim Alan Bakım İşleri
- Yabani ot ve böcek kontrolü,
- Hastalık (mantar, bakteri, kurt ve virüs) kontrolü,
- Doğal gübreleme,
- Toprak havalandırma,
- Tohum ekimi,
- Yenileme,
- Çim biçme,
- Sulama,
- Temizleme
Ağaçlık Çalılık Alan Bakımı
Bu tür alanlar tesisler çevresinde ya da içinde yer alan bahçe düzenlemeleri şeklinde yapılır. Süs bitkilerin bakımı da bu kapsamda değerlendirilir. Alanın kullanım amacına göre çalı ya da farklı ağaç türleri kullanılabilir.
Bu alanların düzenlenmesinde de yörenin iklimi, sulama imkânları, toprak yapısı, renk, büyüme hızı, eğim, ışık, rüzgâr, zararlılara karşı dayanıklılığı ve kullanım amacı gibi konular dikkate alınır.
Bu faktörlere bağlı olarak yaprak dökmeyen/döken, yoğun yaprak, meyveli, kokulu, küçük ya da bodur ağaç türleri farklı alanların ağaçlandırılması ya da yeşillendirilmesinde kullanılabilir.
Çalıların susuzluk ve sıcağa/soğuğa karşı dayanıklı bitkiler olmaları nedeniyle, yol, büyük park ve bahçelerde, ağaçlık alanlar arasındaki boş mekânlarda, tesis giriş alanlarında, plaj ve havuz çevresi düzenlemelerinde kullanıldığı görülmektedir.
Ağaçlık Alan Bakım İşleri
- Böcek ve hastalık kontrolü,
- Gübreleme,
- Ağaç gövdesi enjeksiyonu,
- Budama,
- Şekil verme,
- Kış koruması,
- Sulama,
- Sarma (palmiye ve hurma vb. kışın gövde koruma),
- Temizleme olarak sıralanabilir. |